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ISSUE 

 Under the facts described below, is a taxpayer who transfers relinquished 

property to a qualified intermediary in exchange for replacement property formerly 

owned by a related party entitled to nonrecognition treatment under § 1031(a) of the 

Internal Revenue Code if, as part of the transaction, the related party receives cash or 

other non-like-kind property for the replacement property?  

FACTS 

 Individual A owns real property (Property 1) with a fair market value of $150x and 

an adjusted basis of $50x.  Individual B owns real property (Property 2) with a fair 

market value of $150x and an adjusted basis of $150x.  Both Property 1 and Property 2 

are held for investment within the meaning of § 1031(a).  A and B are related persons 

within the meaning of § 267(b). 

 C, an individual unrelated to A and B, wishes to acquire Property 1 from A.  A 

enters into an agreement for the transfers of Property 1 and Property 2 with B, C, and a 

qualified intermediary (QI).  QI is unrelated to A and B. 

 Pursuant to their agreement, on January 6, 2003, A transfers Property 1 to QI 
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and QI transfers Property 1 to C for $150x.  On January 13, 2003, QI acquires Property 

2 from B, pays B the $150x sale proceeds from QI’s sale of Property 1, and transfers 

Property 2 to A.   

LAW AND ANALYSIS 

 Section 1031(a)(1) provides that no gain or loss shall be recognized on the 

exchange of property held for productive use in a trade or business or for investment if 

the property is exchanged solely for property of a like kind that is to be held either for 

productive use in a trade or business or for investment.  Under § 1031(d), the basis of 

property acquired in a § 1031 exchange is the same as the basis of the property 

exchanged, decreased by any money the taxpayer receives and increased by any gain 

the taxpayer recognizes.    

 Section 1031 and the regulations thereunder allow for deferred exchanges of 

property.  Under § 1031(a)(3) and § 1.1031(k)-1(b) of the Income Tax Regulations, 

however, the property to be received by a taxpayer in the exchange (replacement 

property) must be: (i) identified within 45 days of the transfer of the property 

relinquished in the exchange (relinquished property) and (ii) received by the earlier of 

180 days after the transfer of the relinquished property or the due date (including 

extensions) of the transferor's tax return for the taxable year in which the relinquished 

property is transferred.      
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 Section 1.1031(k)-1(g)(4) allows taxpayers to use a qualified intermediary to 

facilitate a like-kind exchange.  In the case of a transfer of relinquished property 

involving a qualified intermediary, the taxpayer’s transfer of relinquished property to a 

qualified intermediary and subsequent receipt of like-kind replacement property from the 

qualified intermediary is treated as an exchange with the qualified intermediary.  

 Section 1031(f) provides special rules for property exchanges between related 

parties.  Under § 1031(f)(1), a taxpayer exchanging like-kind property with a related 

person cannot use the nonrecognition provisions of § 1031 if, within 2 years of the date 

of the last transfer, either the related person disposes of the relinquished property or the 

taxpayer disposes of the replacement property.  The taxpayer takes any gain or loss 

into account in the taxable year in which the disposition occurs.  For purposes of § 

1031(f), the term “related person” means any person bearing a relationship to the 

taxpayer described in § 267(b) or 707(b)(1).  

 Section 1031(f) is intended to deny nonrecognition treatment for transactions in 

which related parties make like-kind exchanges of high basis property for low basis 

property in anticipation of the sale of the low basis property.  The legislative history 

underlying § 1031(f) states that “if a related party exchange is followed shortly thereafter 

by a disposition of the property, the related parties have, in effect, ‘cashed out’ of the 

investment, and the original exchange should not be accorded nonrecognition 

treatment.”  H.R. Rep. No. 247, 101st Cong. 1st Sess. 1340 (1989).  

 To prevent related parties from circumventing the rules of § 1031(f)(1),  

§ 1031(f)(4) provides that the nonrecognition provisions of § 1031 do not apply to any 

exchange that is part of a transaction (or a series of transactions) structured to avoid the 

purposes of § 1031(f)(1).  The legislative history underlying § 1031(f)(4) provides:  

If a taxpayer, pursuant to a pre-arranged plan, transfers property to an 

unrelated party who then exchanges the property with a party related to 

the taxpayer within 2 years of the previous transfer in a transaction 
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otherwise qualifying under section 1031, the related party will not be 

entitled to nonrecognition treatment under section 1031.  Id. at 1341. 

Accordingly, under § 1031(f)(4), if an unrelated third party is used to circumvent the 

purposes of the related party rule in § 1031(f), the nonrecognition provisions of § 1031 

do not apply to the transaction.   

 In the present case, A is using QI to circumvent the purposes of § 1031(f) in the 

same way that the unrelated party was used to circumvent the purposes of § 1031(f) in 

the legislative history example.  Absent § 1031(f)(1), A could have engaged in a like-

kind exchange of Property 1 for Property 2 with B, and B could have sold Property 1 to 

C.  Under § 1031(f)(1), however, the non-recognition provisions of § 1031(a) do not 

apply to that exchange because A and B are related parties and B sells the replacement 

property within 2 years of the exchange.   

 Accordingly, to avoid the application of § 1031(f)(1), A transfers low-basis 

Property 1 to QI who sells it to C for cash.   QI acquires the high-basis replacement 

property from B and pays B the cash received from C.  Thus, A engages in a like-kind 

exchange with QI, an unrelated third party, instead of B.   However, the end result of the 

transaction is the same as if A had exchanged property with B followed by a sale from B 

to C.   This series of transactions allows A to effectively cash out of the investment in 

Property 1 without the recognition of gain.     

 A’s exchange of property with QI, therefore, is part of a transaction structured to 

avoid the purposes of § 1031(f) and,  under § 1031(f)(4), the non-recognition provisions 

of § 1031 do not apply to the exchange between A and QI.  A’s exchange of Property 1 

for Property 2 is treated as a taxable transaction.  Under § 1001(a), A has gain of 

$100x, the difference between A’s amount realized on the exchange ($150x, the fair 

market value of Property 2) and A’s adjusted basis in the property exchanged ($50x).     

HOLDING  

 Under the facts described above, a taxpayer who transfers relinquished property 
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to a qualified intermediary in exchange for replacement property formerly owned by a 

related party is not entitled to nonrecognition treatment under § 1031(a) of the Internal 

Revenue Code if, as part of the transaction, the related party receives cash or other 

non-like-kind property for the replacement property. 

DRAFTING INFORMATION 

 The principal author of this revenue ruling is Martin Scully, Jr., of the Office of 

Associate Chief Counsel (Income Tax and Accounting).  For further information 

regarding this revenue ruling, contact Mr. Scully at (202) 622-4960 (not a toll-free call).  


