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Dear                 

This responds to Taxpayer’s letter, dated December 11, 2000, requesting a
private letter ruling as to the application of § 1031 of the Internal Revenue Code
(“Code”) to the proposed transaction.  Specifically, Taxpayer requests rulings that the
transfer of replacement property received in a like-kind exchange to a single-member

limited liability company (LLC) will not violate the requirement under § 1031(a)(1) of the
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Code that Taxpayer’s replacement property must be held for productive use in a trade
or business or for investment after the exchange.  These are the applicable facts:

Taxpayer, a State W corporation which has elected to be taxed under
subchapter S of the Code, uses the cash method of accounting for maintaining its
books and preparing its federal income tax returns.  With the consent of the Service,
Taxpayer uses an accounting period ending on the thirtieth day of April.    

Taxpayer was first organized in Year 1 as a cattle operation.  Initially, its assets
included x acres of pasture and agricultural land in State W.  However, to remain
economically viable it has gradually diversified its activities, spreading out the inherent
risks of weather, crop variation and commodity pricing.  Thus, over the past several
years it has engaged in the businesses of a, b, and c.   In addition to these various
enterprises, Taxpayer purchased a y acre steer-grazing ranch in State X in Year 2.  

On Date 1, Taxpayer entered into contract to sell certain unencumbered real
property consisting of z acres of land located in State W (the relinquished property or
RQ) for $A.  Taxpayer entered into this contract intending to exchange the relinquished
property for like-kind replacement property in a transaction that would qualify as a
deferred like-kind exchange under § 1031(a)(3) of the Code.   On Date 2, Taxpayer
executed exchange and escrow agreements with a “qualified intermediary,” as that term
is defined in § 1.1031(k)-1(g)(4)(iii) of the Income Tax Regulations (hereinafter, “QI”). 
These agreements prohibited Taxpayer from actually or constructively receiving money
or property arising from the transfer of RQ, other than properly identified, like-kind
property, prior to the occurrence of the events specified in § 1.1031(k)-1(f) and (g).  
The escrow and exchange agreements were drafted to meet the requirements set forth
in § 1.1031(k)-1.

On Date 3, Taxpayer assigned its rights in the contract of sale of RQ (as
amended) to QI and gave written notice of this assignment to the purchaser.  At the
closing, RQ was deeded directly to the purchaser and all sales proceeds were paid to
QI, who deposited the proceeds into a “qualified escrow account” within the meaning of
§ 1.1031(k)-1(g)(3)(ii).  The transfer of RQ was effectuated in a manner that met all the
requirements of §§ 1.1031(k)-1(g)(4)(iv)(B) and 1.1031(k)-1(g)(8) Example 4.   

Within 45 days after the date on which Taxpayer transferred RQ, Taxpayer
identified four replacement properties the aggregate fair market value of which as of the
end of the identification period did not exceed 200 percent of he aggregate fair market
value of  RQ as of the date RQ was transferred  by Taxpayer.  The identification was in
writing, was sent to QI, and unambiguously described the possible replacement
properties.  Taxpayer met all of the requirements for the identification of replacement
property set forth in § 1.1031(k)-1(c).
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On Date 4, Taxpayer assigned its rights under a certain agreement to acquire a
hotel property located at State Y (one of the properly identified replacement properties
and hereinafter referred to as “State Y RP”) to QI.  Prior to the assignment, Taxpayer
gave written notice to the seller of the State Y RP that it was assigning its rights under
the agreement of purchase and sale to QI.  Before 180 days after the date on which
Taxpayer transferred RQ (and before the due date of Taxpayer’s federal income tax
return for the year in which the transfer of RQ occurred) QI transferred funds from the
qualified escrow account to the seller of the State Y RP.  The State Y RP was deeded
directly to Taxpayer.  The assignment, notice, transfer of funds from escrow, and direct
deeding with respect to the State Y RP were all completed in a manner that strictly
complied with the requirements of §§ 1.1031(k)-1(g)(4)(iv)(C) and 1.1031(k)-1(g)(8)
Example 4.     

On Date 5, Taxpayer assigned its rights under a certain agreement to acquire a
hotel property located at State Z (one of the properly identified replacement properties
and hereinafter referred to as State Z RP) to QI.  Prior to the assignment, Taxpayer
gave written notice to the seller of the State Z RP that it was assigning its rights under
the agreement of purchase and sale to QI.  Before 180 days after the date on which
Taxpayer transferred RQ (and before the due date of Taxpayer’s federal income tax
return for the year in which the transfer of RQ took place) the QI transferred funds from
the qualified escrow account to the seller of the State Z RP.  The State Z RP was
deeded directly to Taxpayer.  The assignment, notice, transfer of funds from escrow,
and direct deeding with respect to the State Z RP were all completed in a manner that
strictly complied with the requirements of §§ 1.1031(k)-1(g)(4)(iv)(C) and 1.1031(k)-
1(g)(8) Example 4.     

All proceeds from RQ were reinvested in the State Y RP and State Z RP. 
Taxpayer holds State Y RP and State Z RP for use in its trade or business or for
investment.  

The hotel businesses operated on these replacement properties are subject to
significant and unique liability risks that can best be managed by holding the properties
on which they operate in separate single-asset entities.  In addition, to satisfy the post-
exchange business requirements of the replacement properties, and certain other
businesses of Taxpayer, Taxpayer will borrow money using the replacement properties
as collateral.   The prospective lenders will require each of the replacement properties
be held in single-asset entities as a condition to making the necessary loans.  To
protect its other assets from the risks associated with owning State Y RP and State Z
RP and to meet the prospective lenders’ requirement that each replacement property
be held in a single-asset entity, Taxpayer desires to transfer each replacement property
to a separate, wholly-owned State Y limited liability company (State Y LLC).  Both State
Y LLCs  will either elect to be disregarded as entities separate from their owner or will
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rely on the default classification rule for single-owner entities under § 301.7701-
3(b)(1)(ii).  The borrowing will occur in a taxable year subsequent to the taxable year of
the exchange.  Proceeds from the loan(s) will be used exclusively to advance
Taxpayer’s business objectives.

Section 1031(a)(1) of the Code provides that no gain or loss will be recognized
on the exchange of property held for productive use in a trade or business or for
investment if the property is exchanged solely for property of a like kind which is to be
held either for productive use in a trade or business or for investment.  Under section
1.1031(a)-1(b) of the regulations relating to the meaning of the term "like kind," real
property is generally considered to be of like kind to all other real property, whether or    
 not any of the real property involved is improved. 

In Rev. Rul. 75-292, 1975-2 C.B. 333, a like-kind exchange of real estate
between a taxpayer and an unrelated party was followed by the immediate transfer of
the replacement property by the taxpayer to a corporation .  This corporation was
formed by the taxpayer.  The taxpayer exchanged the newly acquired replacement
property for the stock of the same corporation in a transaction that qualified for
nonrecognition of gain under § 351 of the Code.  In the revenue ruling, the Service
concluded that the taxpayer did not exchange the real estate for other real estate to be
held either for productive use in a trade or business or for investment.  Instead, the
Service concluded that the replacement property was acquired for the purpose of
transferring it to the new corporation, and was not to be held by the taxpayer.  As a
result, the Service decided, as to that taxpayer, the exchange did not qualify for
nonrecognition under § 1031 of the code.  See also Rev. Rul. 77-297, 1977-2 C.B. 304;
and Rev. Rul. 77-337, 1977-2 C.B. 305.   

Under § 301.7701-3(b)(1)(ii), a domestic eligible entity is generally (with
exceptions noted) disregarded as an entity separate from its owner if it has a single
owner.  

Section 301.7701-2(c)(2) provides that, in general, a business entity that has a
single owner and is not a corporation (as defined in § 301.7701-2(b)) is disregarded as
an entity separate from its owner for federal tax purposes.

In its original submission, Taxpayer expressed concerned that the transfer of the
each replacement property to a separate wholly-owned State Y limited liability company
would violate the holding requirement as applied in Rev. Rul. 75-292.  In the present
case, however, the transfer by Taxpayer of replacement property to its wholly-owned,
single-member LLC will be disregarded and Taxpayer will still be considered the direct
owner of such property for federal income tax purposes. 
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Therefore, based on the facts presented above, we rule as follows:

1. The anticipated transfer by Taxpayer of the of the State Y RP to a single-member,
State Y limited liability company, the sole member of which will be Taxpayer, and which
will either elect to be disregarded as an entity or will rely upon the default classification
rule for single-owner entities under § 301.7701-3(b)(1)(ii), will not violate the
requirement under § 1031(a)(1) of the Code that Taxpayer’s replacement property be
held for productive use in a trade or business or for investment.

2.  The anticipated transfer by Taxpayer of the of the State Z RP to a single-member,
State Y limited liability company, the sole member of which will be Taxpayer, and which
will either elect to be disregarded as an entity or will rely upon the default classification
rule for single-owner entities under § 301.7701-3(b)(1)(ii), will not violate the
requirement under § 1031(a)(1) of the Code that Taxpayer’s replacement property be
held for productive use in a trade or business or for investment.

No determination is made by this letter whether the described transaction
otherwise qualifies for deferral of gain realized under § 1031.  We express no opinion,
except as specifically ruled above, as to the federal tax treatment of the transaction
under any other provisions of the Code and regulations that may be applicable or under
any other general principles of federal income taxation.  Neither is any opinion
expressed as to the tax treatment of any conditions existing at the time of, or effects
resulting from, the transaction(s) that are not specifically covered by the above ruling.  

This ruling is directed only to the taxpayer(s) who requested it.  Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be cited as precedent.

Sincerely yours,
Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting) 

    By:  Robert M. Casey
Senior Technician Reviewer, Branch 5
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